Nieuwe serie: naar Barend Cornelis Koekkoek.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt naar een werk van Barend Cornelis Koekkoek: Figuren in een bebost landschap (1850, olie op paneel, 58,5 x 80,5 cm., prive-collectie). Bijgaand het origineel:


Het is het derde schilderij in een serie die ik naar aanleiding van dit werk aan het maken ben voor de expositie die in februari 2020 plaatsvindt in het kerkje in Persingen (zie hieronder). Voor mij is het een herwaardering van de Romantiek. Deze stroming in de schilderkunst van met name de eerste helft van de 19de eeuw is lang door critici weggezet als puur effectbejag en in zekere zin achteruit kijken, in plaats van vooruit; naar een sentiment dat vermoed is in het verleden maar in het echt nooit zo heeft bestaan.


Titus Brandsma (afbeelding acryl op vrachtwagenzijl, ongeveer 200 x 150 cm, samenwerkingsproject met vrijwilligers en bezoekers van Kruispunt Nijmegen

Deze schildering is in 2017 gemaakt ter herinnering aan Titus Brandsma, de naamgever van de kapel aan de Kroonstraat in Nijmegen. Ze is aan de buitenmuur van de kapel opgehangen. De kapel is gebouwd als godshuis voor de Karmelieten die in Nijmegen in het voormalige klooster in Doddendaal woonden. Toen het klooster werd verlaten is de kapel in gebruik genomen door Stichting Kruispunt Nijmegen, een stichting die zich bezighoudt met ondersteuning van dak- en thuislozen door middel van: het verzorgen van uitvaarten, een tweewekelijkse godsdienstige bijeenkomst, een kookgroep, ateliers om creatief bezig te zijn, het bewaren van levensverhalen en in het algemeen het bieden van een plek om tot rust te komen.

Cursus tekenen en schilderen in de Ark, Nijmegen (via de Opstap).

In De Ark van Oost in Nijmegen (Cipresstraat 15) geef ik als onderdeel van het cursuspakket van De Opstap (www.deopstap-nijmegen.nl) 2 x per jaar een cursus tekenen en schilderen onder de naam: Ontdekkingsreis. Het is een introductiecursus in een aantal technieken om te tekenen of schilderen. De cursus is op maandagavond van 19.30-21.30 uur. Een nieuwe cursus start in oktober 2020. Daarnaast starten we, samen met andere docenten creatief, bij voldoende deelname een open atelier op dinsdagmiddagen in dezelfde locatie. De start hiervan is medio september 2020. Informatie: De Opstap, Nijmegen.